R180m shopping centre extension unveiled

A new third floor was added to Victoria Wharf wing adjoining The Table Bay Hotel.

The first phase of the V&A Waterfront’s R180-million extension to the Victoria Wharf Shopping Centre was unveiled last week.

The 10-month redevelopment of the Victoria Wharf wing adjoining The Table Bay Hotel has expanded the retail area with 4 000m2 of shopping space by adding a third level.

The new atrium roof took eight months to construct.

The new retail area will offer parking on the lower level, while six new escalators and two new glass lifts will link the different floors and improve the pedestrian flow.

With Victoria Wharf Shopping Centre named as the greenest shopping centre in the country, some of its environmental features include the use of grey water, low potable water consumption and tenants signing a “green lease”. The lease tracks a tenant’s energy and water consumption and also incentivises recycling.

The Waterfront’s retail executive, Alex Kabalin, said: “The development will add a new experience to Victoria Wharf. We are thrilled with the final result as well as the new retail and food and beverage mix, and we are certain visitors will agree. We look forward to welcoming them.”

In phase two, the existing Woolworths store, which now expands over three levels, will undergo internal fittings which will require a further two months, so this section will only be completed by the end of the year.